Τρόπος Παρασκευής

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟΥ

 Το σπαθόχορτο συλλέγεται Μάϊο και αρχές Ιουνίου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στα ορεινά μέρη της Ελλάδας το βρίσκουμε και μέχρι τέλος Ιουλίου. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή Αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0%, είναι το καλύτερο λάδι που μπορεί, να βάλει κανείς.

 Κατόπιν το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος.Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσης του στους ορεινούς – κυρίως – όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα. Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου